Στην Ελλάδα και τις μεσογειακές χώρες η υπερτρίχωση και ο δασυτριχισμός δεν είναι φαινόμενο σπάνιο έτσι ώστε στη χώρα μας να αποτελεί πρόβλημα ιατρικό και αισθητικό με ιδιαιτερότητα.
Η ανάπτυξη τριχών στο ανθρώπινο σώμα υπόκειται στην επίδραση των ενδοκρινών αδένων, καθορίζεται όμως από γενετικούς παράγοντες. Η διαφοροποίηση της ανάπτυξης του τριχώματος οφείλεται σε παθήσεις του ενδοκρινικού συστήματος και ειδικότερα στην παραγωγή και το μεταβολισμό των ανδρογόνων ορμονών ή σε φάρμακα (π.χ. κορτιζόνη).
Στο δασυτριχισμό που παρατηρείται μόνο σε γυναίκες, εμφανίζεται αύξηση της διαμέτρου και του μήκους των τριχών σε περιοχές όπου υπάρχει εξάρτηση από ανδρικές ορμόνες (πρόσωπο, στήθος, κοιλιά).
Στην υπερτρίχωση αντίθετα παρατηρείται αύξηση του μήκους των τριχών σε ολόκληρη την επιφάνεια του σώματος. Δασυτριχισμός μπορεί επίσης να παρατηρηθεί στην εγκυμοσύνη και την εμμηνόπαυση.
Θεραπεία του δασυτριχισμού και της υπερτρίχωσης
Πριν από την έναρξη οποιουδήποτε θεραπευτικού σχήματος θα πρέπει να προηγείται πλήρης ενδοκρινολογικός και υπερηχογραφικός έλεγχος. Η πτυχιούχος αισθητικός, αφού αξιολογήσει τα αποτελέσματα και ανάλογα με τον τύπο του τριχώματος, την περιοχή που εμφανίζεται (πρόσωπο – σώμα) και την έκταση που καταλαμβάνει ακολουθεί μια από τις παρακάτω μεθόδους ή συνδυασμούς αυτών:
Ηλεκτρική αποτρίχωση
Ενδείκνυται για όλους τους τύπους τριχώματος και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική και ασφαλής, εφόσον γίνεται από ειδικευμένο αισθητικό. Εφαρμόζεται σε μεμονωμένες τρίχες που καλύπτουν μικρές περιοχές. Είναι η μόνη αποτελεσματική μέθοδος για τις λευκές τρίχες.
Βιολογική αποτρίχωση
Ιδανική μόνο για το χνούδι, τόσο του προσώπου όσο και του σώματος. Στηρίζεται στη δράση ειδικών πρωτεολυτικών ενζύμων. Εφόσον η ποιότητα του σκευάσματος είναι καλή, τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικά.
Φωτοαποτρίχωση
Χρησιμοποιείται κυρίως τα τελευταία 10 χρόνια και στηρίζεται στη δράση του έντονου παλμικού φωτός στα μελανοκύτταρα του βολβού της τρίχας. Ιδιαίτερα επιτυχημένη μέθοδος για σκουρόχρωμες τρίχες κυρίως του σώματος (μπικίνι, πόδια, μασχάλες, χέρια, κοιλιά, γλουτοί, μέση). Στο πρόσωπο πρέπει να χρησιμοποιείται επιλεκτικά μόνο σε περιοχές με ομοιόμορφο δυνατό τρίχωμα (άνω χείλος, φαβορίτες) και όχι αδιακρίτως όπου παρεμβάλλεται χνούδι. Εφόσον εφαρμόζεται από ειδικευμένο αισθητικό είναι απόλυτα ασφαλής και ιδιαίτερα αποτελεσματική μέθοδος, ακόμα και για την ανδρική τριχοφυΐα.